Какво е тютюн за наргиле?
Тютюн за наргиле е общоприетото име за вид ароматизиран тютюн със сиропирана консистенция, смесен с растителен глицерин, меласа и различни аромати, обикновено пушени в наргиле. В някои страни тютюн за наргилета е това, което хората наричат самото устройство наргиле.
История на тютюна за наргиле
Водните лули (наргиле) са били използвани от векове в социални условия и за лично удоволствие, но самият тютюн за наргиле е сравнително ново изобретение, чийто произход датира от началото на 20-ти век. Преди изобретяването на сместа за пушене хората са пушили суров тютюн от лули за наргиле. Това никога не е било лесна задача за изпълнение.
В края на 90-те години наргилетата престават да бъдат популярният начин за консумация на тютюн. Те все още са били използвани предимно от по-възрастните жители на Близкия изток, които се събират с приятели в кафенета, за да пушат в компания. Когато в началото на 90-те години на миналия век се появява тютюна за пушене, по-мек и ароматизиран вариант на суровия тютюн, младите хора отново се заинтересуват от пушенето на наргиле, благодарение на приятния аромат и вкус на сместа, както и привлекателността на неговата лекота на употреба.
От какво се състои тютюнът за наргиле?
Основни съставки са тютюневи листа, меласа, растителен глицерин и различни аромати.
Как се прави тютюнът за наргиле?
Тютюнът за наргиле обикновено се прави чрез процес на ферментация на тютюн с глицерин, меласа и варианти на аромати. В наши дни тютюнът за наргилета се произвежда масово и автоматизирано, като фабриките използват машини за почти всеки етап от процеса.
Процесът започва с охлаждане на тютюна в продължение на 24 часа, за да се унищожат всички микроби или патогени. След това се прехвърля в машина за рязане, където се нарязва на по-малки, по-фини частици и се почиства от стъблата и жилите. След това се измива и подсушава.
Следва процесът на подслаждане и овлажняване на тютюневия лист. Това става чрез смесването му с меласа и растителен глицерин, което помага на тютюна да понася по-добре топлината и засилва облачността му. Този процес на подслаждане може да отнеме от 2 дни до няколко месеца. Този процес позволява на тютюна да ферментира. Ферментацията е химическа реакция, предизвикана от температура, влажност и понякога налягане. Този процес понякога се нарича стареене на тютюна и позволява на тютюна да запази по-равномерен цвят, както и специфичен вкус, специфичен за процеса, чрез който е ферментирал.
След като тютюнът достигне желаната консистенция, процесът на овкусяване започва с преместването му в машина за овкусяване. След като този процес приключи, тютюнът преминава към последния етап от процеса на развитие: опаковане. Опаковката е напълно автоматизирана и нито една човешка ръка не докосва продукта.